PSALTIR

Ovo je rubrika gdje će se moći naći posebne izvedbe i pjesme koje su duhovnog karaktera. Mada ne na klasičan način, ali da onako kako ja to vidim i kako bi po meni trebalo biti. Teško mi je shvatiti da duhovna pjesma može biti lišena ikakve dubine, prozaična. Ako uzmemo u obzir priču o pjesmi Amazing grace i njenom autoru Johnu Newtonu kao primjer, jasno je koliko se stvari mora dogoditi u i s čovjekom da bi, s vremenom, nastalo nešto takvo. Tek to se onda s punim pravom može nazvati duhovnim.

 

 


2021. - MEMENTO MORI

Album koji je sam po sebi prekretnica i nešto što ću, što stalno ponavljam, teško nadmašiti.

To govorim jer znam što je sve trebalo da bi bio snimljen, a pogotovo da bi nastale pjesme. Splet okolnosti, višegodišnja borba i taj se period neće više nikada ponovit niti bi to htio. Iako život podrazumijeva amplitude, uspone i padove, ovdje su zabilježeni ekstremi, rubna stanja i velika želja da se nađe izlaz. Zato je i važan, jer dokazuje da izlaz postoji, a tokođer i postoji put. Mislim da bi mnogima mogao biti utjeha, iako je na momente i strašan i mračan. No, izdržati do kraja je možda i najteži zadatak.

 

* videa možete pogledati klikom na sliku ispod2013. - ISPOD TVOJIH PROZORA acoustic

To je pjesma koja je meni samome označila kraj jednog i početak drugog puta. Početak onog koji se nazirao kroz spomenutih pet pjesama iznad, no još uvijek nedovoljne snage, kao i mene još nedovoljno stasalog. No, sve kao dio puta. Međutim, s ovom sam pjesmo konkretno, okrenupo leđa svim nastojanjima i željama koja sam imao do tad, jer sam vidio kamo to vodi i kako to izgleda. koji su uvjeti i kriteriji za postizanje nečega što jest slasno, međutim malo vrijedno. Držao sam dva cd-a s dvije pjesme u rukama, stajao u redu u pošti i još uvijek bio neodlučan koji da pošaljem kao prijavu na nadolazeći Festival šansone u Šibeniku. Za onu drugu pjesmu, svi koji su je čuli, bili su uvjereni kako se radi o hitu. Ja sam međutim poslao ovu.

 

*za gledanje kliknite na sliku ispod2011. - TVOJE SRCE JE MOJ DOM

Tvoje srce je moj dom, koju meni značajni ljudi doživljavaju transcendentalnom i vanvremenskom. Napisao sam je s 25 godina. Mislim da se samo par pjesama te dimenzije može napisati za života.

Znam o čemu je, no neću otkrivati.

Ovo je izvedba u triju s Dinkom Lupisom I Jasenkom Horvatom, koja zaslužuje svoje mjesto ovdje.. Iako...da bi bila izvedena onako kako je ja čujem i dočarala veličanstvenost i mistiku svijeta iz kojeg dolazi, bilo bi mi potrebno 20 tak glazbenika na bini i neko vrijeme prije toga da dođemo do te točke gdje treba biti da se ova pjesma donese.

Ali i ovdje će, tko ima uši, čuti.

 

*za gledanje kliknite na sliku ispod2010. - Dan pobjede / petologija

Petologija sam nazvao ciklus od pet pjesama koje su nastale iz stanja nakon iskustva kliničke smrti, u razdoblju od deset godina. One simboliziraju početak potrage, borbe s osjećajem uzaludnosti, previranja i težnju za Bogom. Obojene mistikom, za mene su sakralne pjesme, u kojima je opisana čežnja duše za smislom. Napisane su uz vrlo malo mog sudjelovanja. Iako su s albuma "Dan pobjede", najavljuju "Memento mori", koji dolazi 11 godina kasnije, a bez da sam to znao. Uzevši u obzir sve što sam radio, ipak sam ovo najviše ja. Na ovim pjesmama još doduše ne s jasnom uvjerljivošću koju sam htio, ali mi je bila nedostupna. Logično je očekivanje prevladavajućeg osjećaja radosti u pjesmama koje se smatraju duhovnima, ali iste uzvišenosti i ljepote ima i u Velikom petku. Na putu prema nedjelji...

 

 

*pjesme možete poslušati klikom na sličicu