biografija

 

UKRATKO: Autor, kantautor, učitelj.

S kantautorskim radom započinje oko osamnaeste godine, nakon iskustva kliničke smrti. Po obrazovanju dipl. uč. (mag.prim.ed.). Osnovni instrument mu je klavir (uz akustičnu gitaru, bubanj i bas). Izdao je četiri studijska albuma i to:

Daleka i bliska (Scardona, 2005.), Dan pobjede (Aquarius records, 2010.) , Granice (Aquarius records, 2012.) i Memento mori (Aquarius records, 2021.)

U svom rezimeu ima 12 snimljenih video spotova.

2020. izdaje knjigu Zapisi, koja će biti predstavljena uz posljednji, album Memento Mori. Memento Mori osvojio je PORINA za najbolji album duhovne glazbe, 2022.

 

OPŠIRNIJE:

Prvi singl Ostani tu (2004.) dospio je na broj jedan Glazbene televizije HTV-a u prvom tjednu prikazivanja, gdje se zadržao mjesec dana i to u vrijeme kad je to bila jedina glazbena emisija. To je skrenulo pozornost na pojavljivanje u tom kontekstu.

Pjesma Žena za ljubav između ostalih, bila je broj 1 nacionalne top liste hrvatskog radija, a po statistici ZAMPA među sedam je najizvođenijih pjesama o ženi posljednjih par godina. Album Dan pobjede pismeno je pohvaljen od bivšeg predsjednika Republike dr. Ive Josipovića.

 

Originalni video uradci (12) Bez tebe (Croatia records), Kad te ljubav posjeti, Žena za ljubav (Aquarius records), Dan mi je (Požega 2010.), Volim (Šibenik 2011.), Granice, itd. i coveri albuma realizacija su WetDog studija (između ostalog, participanta u izradi špice za dodjelu američke filmske nagrade Oscar 2008). Posljednji uradak Još par minuta (kao i Proslavimo dan), u režiji je Foto Imago studija.

Spotovi Dan mi je, Žena za ljubav i Bez tebe izabrani su hitovima mjeseca u emisijama HTV-a te CMC-a između ostalog.

Dalibor je 7 puta nastupio na prestižnom Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku, dva puta na Večerima pjesme i vina u Požegi te dva puta u Zadru, gdje je nagrađen nagradama za  najbolju glazbu i aranžman (Hvala ti, 2010.) te prvom nagradom stručnog žirija i najbolji aranžman (Jelena, 2011.)

Na albumima je surađivao s najeminentnijim glazbenicima, dobitinicima nagrada Porin i Status (Elvis Stanić, Henry Radanović, Marko Lazarić, Ivan Popeskić, Branko Bogunović-Pif), itd.


Uz brojna gostovanja na gotovo svim televizijama (lokalnim i nacionalnim) te u eminentnim emisijama istih (8. kat, Sanja talk show, Dobro jutro Hrvatska, In magazin, Music show, HTV Bingo show, itd., itd.), novinama, kao i na velikoj većini radijskih postaja, svirao je na najrazličitijim manifestacijama od koncerata na trgovima i u dvoranama pred više tisuća ljudi do nastupa u renomiranim klubovima (Sax, B.P. club, itd.).

 

Posebnu čast i proznanje dobio je pozivom Massima da na njegovoj valentinovskoj turneji bude open act na dva koncerta (Zagreb i Split), a još i više privilegijom da se pjesma koju je napisao (Ostani tu) nađe na novom Massimovom albumu te bude od tolikog povjerenja da izađe i kao singl, ali i u video izdanju. Ostani tu je postala jednom od deset najslušanijih i najboljih pjesama u 2016. godini po glasanju slušatelja Narodnog radija.

 

U 2017. godini, nakon više godina, počinje snimanje novog albuma, koji će biti podosta drugačiji od svega do sad. Na tragu pjesama Isto blizu i daleko, Tvoje srce je moj dom, Izgubljeni grad i Ispod tvojih prozora, međutim još ozbiljniji, zreliji i definiraniji. Više nego zaokret, ovo je sazrijevanje. Album će biti refleksivnog karaktera, sakralnog prizvuka, kao posljedica višegodišnjih traženja i unutarnjih previranja te konkretnih događaja u životu.

 

2021., uz album duhovnog karaktera - Memento mori, Dalibor (u izdanju izdavačke kuće Spiritus movens) izdaje knjigu "Zapisi", u kojoj su misli zapisivane u posljednjih 20tak godina. Knjiga se sastoji od tri dijela - prvi se tiče 12 tema, kroz prizmu kojih se razmatra pojam znanja te vjera naposlijetku. Drugi dio su pjesme, a treći kratke misli.

Knjiga će biti predstavljana uz album, koji je, po riječima autora, teško nadmašiv. Kapitalan.

O ALBUMIMA

1. STUDIJSKI ALBUM D A L E K A  I  B L I S K A

 

Najavni singl Ostani tu, s kojim se prvi put predstavio javnosti, izazvao je interes i priskrbio pažnju osvajajući najviša mjesta na televizijskim i radijskim top ljestvicama širom države. Za istu je snimljen i spot u režiji Mile Ostovića, koji je na Glazbenoj televiziji HTV-a u prvom tjednu prikazivanja, odmah zasjeo na prvo mjesto i bio zaista vrlo tražen.
Uslijedio je singl Hej te spot u suradnji s istim režiserom, a zatim i nastup na prestižnom Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku s pjesmom "Teško mi te pustit`". Još snima i spot za posljednji singl "Daleka i bliska" s istoimenog albuma, u režiji Slaviše Zekića . Kuriozitet je da je, osim tekstova i glazbe, gotovo sve na albumu (aranžmane, lead i back vokale) snimio sam. Gitarske dionice odsvirao je naš Porinom nagrađivani gitarist Branko Bogunović - Pif.2. STUDIJSKI ALBUM D A N  P O B J E D E

 

"Poetski glas i iskrenost, ovom albumu daju emocionalnu i umjetničku dubinu koja rijetko koga može ostaviti ravnodušnim!" - Elvis Stanić (Porin, Status)

"Posebno me se dojmila Daliborova vokalna izvedba koja albumu, uz umjetničku, daje i duboku emocionalnu dimenziju." - dr. Ivo Josipović, predsjednik Republike


Nakon godinu i pol dana snimanja, završen je 2. studijski album, simboličnog naziva Dan pobjede. Na njemu su radila najeminentnija imena hrvatske moderne glazbe, redom višestruki dobitnici nagrade Status za najbolje instrumentaliste, višestruki dobitnici Porina. Elvis Stanić, Marko Lazarić, Henry Radanović, Bruno Urlić, Antonio Geček, Olja Dešić, itd.. Producent albuma je Ivan Popeskić (Massimo, Josipa Lisac, Arsen Dedić i mnogi, mnogi drugi).

Mastering je rađen u Morris studiju Mire Vidovića. Sve tekstove i glazbu potpisuje Dalibor.Album je izašao sredinom veljače 2010. u izdanju Aquarius recordsa, uz single i spot Žena za ljubav.

 

"Izdvojio bih kao najviše točke albuma pjesme koje nazivam petologijom; Tvoje srce je moj dom, Izgubljeni grad,  Isto blizu i daleko, Ja nisam sam te Dan pobjede."3. STUDIJSKI ALBUM G R A N I C E

 

I na ovom albumu potrudili smo se dati sve od sebe. S tehničke strane, kao što kaže moj suradnik i producent Ivo Popeskić, on je audiofilski i namijenjen profinjenom uhu.

S estetske strane ne zaostaje nimalo za prošlim albumom "Dan pobjede", na kojem sam inzistirao na artizmu i svojevrsnoj nepristupačnosti. S izuzetkom pjesme "Žena za ljubav", koja je ipak bila kompromis i jedina pjesma koju sam u životu namjenski napisao, u naivnom uvjerenju da ću tako skratiti put.


S meni najvažnije strane, one emocionalno - duhovne, "Granice" su proslava životne radosti i emocije.
Nakon Dana pobjede obojenog mistikom (posebno mislim na pet pjesama koje nazivam petologijom) kao posljedicom odlaska i povratka u život, pa odisejevskih lutanja i traženja odgovora, ovaj album zvuči kao izjavna rečenica, bez upitnika. Nisam svjesno birao da opjevavam svijetle momente.

Ipak, kao najdublju i meni najvažniju pjesmu istaknuo bih jednu od tri balade, onu koju sam posvetio svojoj kćeri. U njoj pjevam o jednom bolnom periodu i vjerujem da izražavam ono što bi svaki roditelj  htio izraziti i što izražava na svoj način. Pjesma se zove Jelena.
Zahvalan sam svim suradnicima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom stvaranju. Zahvalan sam svojim prijateljima na podršci. Zahvalan sam svojoj obitelji na svemu.

Sve je na ovom albumu posvećeno mami, svjetlu mog života koje mi silno nedostaje.


svi tekstovi glazba:  Dalibor Prochazka / osim Dan mi je - tekst Dalibor Prochazka i Mario Barać

aranžmani: Ivan Popeskić (producent)  Dalibor Prochazka

glazbenici: Elvis Stanić, Marko Lazarić, Henry Radanović, Ivan Popeskić, Ivan Pešut

Dalibor Prochazka, Bruno Urlić, Petar Kovačić, Antonio Geček, Danijel Meseljević, itd.

Mastering Miro Vidović  "Morris studio" - Zagreb

design:  Wetdog studios (D. Kobelščak, S. Dal Ponte)

neki novinski isječci