ZAPISI - KNJIGA I BLOG

Tesktovi, razmišljanja, ogledi o temama koje okupiraju moje misli.

"ZAPISI" KNJIGA, IZDANJE 2020.

Ovdje su segmenti knjige "ZAPISI" koja je upravo objavljena. Sastoji se od tri dijela - prvi dio čini dvanaest tekstova (razmatranja) o temama koje su najčešće okupirale moje misli; drugi dio čine pjesme; treći dio kratke misli. Nikad nisam mislio da će bilješke i crtice, koje kroz godine zapisujem, ikada biti objavljene, a još manje da će postati knjigom. Međutim, čitajući ispisane stranice, osjetio sam potrebu da to ipak učinim. Možda čak i odgovornost, više od potrebe. Nakon godinu dana sistematiziranja, dorađivanja i rada na tome, došlo je do realizacije.

To su razlaganja, pjesme i misli, pitanja na koja tražim odgovore i odgovori koje sam našao. Tu je ono s čime sam kad sam sam sa sobom i o čemu razgovaram s onima koji su mi najbliži.

 

 

 

I. dio (segmenti)

 

MISTERIJ ZLA

 

„Bog je savršeno dobar“. „Bog je svemoguć“.
Dvije teze koje su temelj naše vjere. To će kao dogme prihvatiti, kako kršćanstvo, tako i islam, dvije najveće religije svijeta. No u tim tezama i ateizam nalazi svoje uporište, osporavajući ih drevnim paradoksom svemoći. Ta sofistička logika zaista plijeni pažnju i promovira sebe u glavni argument ateizma.
„Ako je Bog savršeno dobar i svemoguć, zašto dopušta zlo?“ „Ako je svemoguć i ne uništi ili bar ne spriječi zlo - onda nije dobar, a ako jest dobar i želi uništiti  ili spriječiti zlo a ne može -  onda nije svemoguć...

 

 

 

MOGU

 

Ne mogu je uzrok sve nesreće. Moraš je uzrok svih sukoba.

Postoji razlika između ne mogu i neću. Misliti ne mogu nastupa nakon dovoljno izvršenih neću iliti neizvršenih hoću. Prijelomna točka je kad čovjek stvarno počne misliti da ne može - kad zaboravi da može. Koji je uzrok tomu? Uzmimo primjer djeteta školske dobi koje gleda njemu zanimljivu seriju na televiziji. U jeku najnapetijeg dijela začuje glas roditelja :“Molim te dohvati mi čašu sa stola“. U njemu nastaje sukob između hoću (pristajem) i neću (ne pristajem u onom što se čini kao ovaj trenutak, ali da je neki drugi...).
Razlog hoću jasan je; dijete je zdravo, u fizičkoj, psihičkoj i duhovnoj moći da učini navedeno i kao takvo pristaje izvršiti volju roditelja.
Ali razlog neću? Neki neću je sigurno hoću nekome ili nečemu drugome. Neću donijeti čašu, ali hoću i dalje ležati i gledati tv. Ispada da je na vagi odluka učiniti za sebe ili učiniti za drugoga. Naravno, dijete u tom odnosu, bez intervencije, bira učiniti za sebe, jer s tom prirodom se čovjek rađa. Ta intervencija je odgoj. Ali, dali je to učiniti za sebe?...

 

 

 

EVOLUCIJA

 

Ne zgrožava me toliko odsustvo smisla, koliko istinski i bespoštedan prijezir prema svemu što smisla ima. I punina i praznina mogu se ticati smisla, no šupljna se tiče isključivo odsustva istog, a takvo se stanje naziva besmisao.
Dominira našim ambijentima, muzikom, filmom, serijama, svakodnevnim razgovorima, manifestira se u naoko nebitnim detaljima. Uvijek sam imao odbojnost prema prostorima s napadno jakim svjetlima žarulja, koje oduzimaju svaku mogućnost intime i koncentracije. Tako osvjetljen prostor, napadno bijele pločice i prazni zidovi svjedoci su besmisla, kao i bolesna niskost duha uočljiva u sklonosti patološki primitivnim melodijama i tekstovima, uobličenim na kvalitativno najniže zamislivoj razini i onih s puno mašte.
Odakle to? Odakle kronična bolest duha? Tolika niskost, sigurno nezamisliva našim precima, od prvih civilizacija u Mezopotamiji, preko stare Grčke, do renesanse, klasicizma, romantizma...70 tih godina prošlog stoljeća. Je li moguće da smo, unatoč neospornom tehnološkom razvitku, u suštini zakržljali duševno. Nažalost jest...

 

 

 

DEGRADACIJA

 

„Zamisli ovo, koja sreća. Tjedan dana prije isteka dvogodišnje garancije, ode mi matična ploča na mobitelu. A mobitel mi je super, zadovoljan sam s njim.“ Na to mi prijatelj kaže kako je radio u firmi koja je proizvodila takve dijelove za brandove. Kaže da su ih testirali na način da su simulirali godišnja doba te ih u vrlo kratkom roku izlagali promjenama da bi otprilike dobili informaciju o roku trajanja. S ciljem da ga, naravno, predvide i ograniče. A to je bilo puno prije ovakvog razvoja informatike. Današnja preciznost je gotovo u dan. Ako se proizvodi toliko modela u toliko kratkom vremenu i konstantno, mora biti pokvarljivo, inače je nemoguća akumulacija kapitala. Čak i ako ne bude tako (jer neki drže do sebe više) tu je trend kao vjerni vojnik koji čini da se stvar, iako upotrebljiva, ne tretira takvom, jer u socijalnom smislu ne donosi prednost. Kažem ja „Dobro, ali zašto ne postoji alternativa? Neka onda, npr. hard disk košta 10 puta više, ali neka ima garanciju od 10 puta više godina. I to ne da, u slučaju defekta, dobiješ novi (jer što mi to vrijedi ako izgubim podatke), već odštetu od recimo 10 000 dolara. Stavi takvu garanciju ako vjeruješ u svoj proizvod. Eto Rolls Royce kao primjer. Možemo biti sigurni da nam nakon dva mjeseca neće otkazati kuplung ili zupčasti remen.” Prijatelj kaže da prati situaciju i da Rolls Royce drži cijenu, ali jedva odolijeva napadima korejaca i japanaca. Dakle neminovna je propast takvog principa na tržištu i nemoguće je da kvaliteta parira kvantiteti.....

 

 

 

NORVEŠKA

 

Ponukan dojmovima koje mi je prenio jedan prijatelj nakon petodnevnog posjeta Norveškoj (znajući da će on, poznavajući mene, htjeti vidjeti i promatrati ono što bi mi bilo važno), napisao sam pismo drugom prijatelju, imajući namjeru za koju će se tek vidjeti dali može biti prepoznata i realizirana. Nakon toga sam shvatio da bih to htio, kad bi se moglo, poslati svima pa ga evo pokazujem.

„Molim te pročitaj i, kad uhvatiš vremena, uzmi za ozbiljno. 

....naslanjajući se na sinoćnji razgovor, Domagojeve dojmove i tvoje iskustvo, jednostavno ne mogu spavati od razmišljanja. Pošto znam da se i ti boriš s idealizmom (da kažem slikovito), a gledao si to iz prvih redova, stvarno vjerujem da mi možeš pomoći da dođem do rješenja...

 

 

 

O UKUSIMA SE NE RASPRAVLJA

 

Jedina stvarno ugrožena manjina ostaju pamet, ukus, poštenje. Od čega je najugroženija kombinacija svih triju, koju bismo slobodno mogli nazvati prosvjećenost. A ta je manjina najtiša u potrazi vlastitih prava. Ili, kako kaže veliki mislilac: „Najlakše umiru oni čiji život najviše vrijedi“.
A ukus... o ukusima se ne raspravlja.
Da, autor izreke podrazumijevao je da svatko ima minimum znanja, kulture i digniteta da s lakoćom odijeli ukusno od neukusnog, u kontekstu čega nema potrebe za raspravom. Ali vjerojatno nije ni sanjao da će svojom mudrom konstrukcijom dati naizgled nepobitan argument onima bez ukusa ili pak minimuma znanja. Taj se aforizam zlouporabljuje do razine izlizanosti, a na način da se bezukus pravda njime. Tako postaje moguće ekspresno “argumentirati” svoj odabir (svoj odabir je opet samo načelno istina) tom konstatacijom.
Onaj koji konstatira (braneći bezukus) nije dostatno razvijen da donosi sud, a naravno da u neznanju naginje lošijem. Isto je sa svakim aspektom života, od pitanja prehrane do egzistencijalnih pitanja.
Onaj koji konstatira je žrtva, brojnost njemu sličnih daje mu snagu, postoji cijeli svemir detalja koji mu ostaje nedostupan. On slavi svoju zakržljalost.
Za ukus je ipak potrebna kombinacija znanja, vještine, iskustva itd., itd. Ukus se gradi i stječe, a beneficije stečenog znaju samo oni koji su odmakli u stjecanju istog. Drugima ostaje nepojmljivo i skriveno. Iliti (opet) nezabavno. Uostalom, da bi prepoznao vrlinu u nekome, moraš imati svoju.

I naposljetku, glazba. Vjerojatno kao niti jedna umjetnost, odraz stanja svijesti. Odraz duha.
I ponovo: “Kakva muzika, takva država.”
“S vremenom su se pojavile vođe koje su u muzici postupale nezakonito... kao da je lišena bilo kakvog mjerila ispravnosti i kao da je zadovoljstvo slušatelja najbolji kriterij, bilo da je taj slušatelj dobar ili loš čovjek... Oni su u narodu njegovali duh muzičkog bezakonja i drsko uvjerenje da sam može suditi o vrijednosti muzike”, navodi također genijalni filozof u Zakonima.
Narod treba odgajati. Znao je što i zašto to govori... 

 

 

 

IZGUBLJENOM PRIJATELJU

 

Koliko god pretenciozno bilo, počet ću s doneklom definicijom vizije prijateljstva. "Napravit ću sve što se može, a ako se ne može, naći ću način." Ako nije bilo načina, upitna je snaga prijateljstva. A pogotovo ako načina nema učestalo.

Najveći protivnik, ne samo prethodno navedenog ideala odnosa između dvojice/dvoje ljudi, nego i svakog napretka jest izgovor. Opravdanje. Mislim da se kreativna moć ljudskog roda ni na kojem polju nije toliko iskazala kao na ovom. Beskonačan broj razloga zašto nešto nije, a trebalo je biti i zašto nešto jest, a nije trebalo. Ponekad mislim da je John Wallaceov znak upravo namijenjen ovom fenomenu. To mi otkriva ogromnu porebu u nama da budemo opravdani.

U očima drugih je najnezreliji oblik te potrebe, a ipak onaj na kojem se toliko dugo zadržavamo. Nazvao bih to mlakošću. Iako nije pohvalno, treba neprijetvornosti i odvažnosti za nekome reći neću, nisam htio, ne želim. Ta izravnost ipak znači nekoristoljubljivost, što je bolje. Ali, najviše dostignuće je svakako učiniti. Ispoštovati dogovor. Istrajati....

 

 

 

 

SINTEZA

 

Siguran sam da sam već pisao o ovome, ako ne doslovno, onda s mišlju na ovu problematiku koja je svjesni ili nesvjesni epicentar mojih analiza i duševnih previranja. Danas međutim iz nove perspektive, što  barem načelno ne podrazumijeva ludilo, koje bi bilo sagledavanje uvijek istog iz uvijek iste perspektive.

Pomirio sam se s time da živimo u postratnom razdoblju materijalno devastirane države, u miljeu kriminala, nepravde, otuđenosti, porobljenosti, primitivizma i da ne nabrajam dalje općepoznate činjenice. Shvaćam da u takvoj situaciji izgubljenog identiteta isti nasilno želi biti stvoren u prividu autohtonosti (što će biti podloga nazadnom nacionalizmu) ili pak prividu kozmopolitanstva (što će biti podloga usiljenom liberalizmu i devalvaciji tradicionalnih vrijednosti).
Dakle, točno onaj izbor koji mi imamo. Što god od toga izabrali, potpuno je svejedno jer jednostavno ne valja. Ako bi postojale dvije ideologije načelno oportune, od kojih bi jedna bila konzervativna - pronacionalna, a druga socijalno liberalna - proglobalistička i obje bi bile zdrave u suštini te zastupane od ljudi s integritetom, vizijom i znanjem, mi ne bismo mogli pogriješiti u odabiru. Što god bismo izabrali, bilo bi dobro.
Kada pak postoji privid jednog i drugog, a niti jedno niti drugo nema suštine, integriteta, a najmanje vizije i znanja opet, paradoksalno, ne možemo pogriješiti u odabiru, jer niti jedno niti drugo neće voditi u dobro....

 

 

 

VELIKA SUBOTA (ili o magarcu)

 

Nisam kasnio na misu, čak sam došao pola sata ranije, ali svečanost i važnost dana učinila je da stojim. Zaista sam mislio da neću uspjeti sudjelovati s pažnjom, jer sam bio svjestan vanrednog vremenskog trajanja – i već tu su počela moja unutarnja previranja. Međutim, odlučio sam da hoću i zatražio snagu da podnesem situaciju u kojoj sam se našao.
Nije prošlo dugo, kad me čovjek s lijeve strane pozvao da sjednem na klupu pored njega, zamolivši ostale na toj istoj klupi da se stisnu. Sve u meni prihvatilo bi poziv, ali primijetivši ženu iza sebe nisam mogao ne ponuditi joj prvenstvo. Ona je naposljetku sjela, a ja ostao stajati, bez dvojbi o svojoj odluci. No, sve je još težim učinila činjenica da ona nije niti rekla hvala, niti kimnula glavom, ništa. Koliko god bio svjestan da je oholost uzrok mog osjećaja povrijeđenosti, nije ta svjesnost pomogla da se ne moram boriti s mislima. Barem ne odmah.
Nakon dosta vremena osjećao sam takve bolove u donjem dijelu kralježnice, da sam ozbiljno razmišljao da odem, i diskretno pogledavao iza sebe planiravši kako to što neprimjetnije učiniti. Između mene i svih koji sjede, u mojoj se glavi rađala barijera...

 

 

 

SLOBODA

 

Što bi stvarno radio čovjek koji ništa ne mora? Iliti koji je saznao da ništa ne mora?

I to do posljednje instance vlastitog bića, ne mislim samo da je oslobođen radne ili bilo kakve druge obveze, već i svakog osjećaja da nešto mora, da se nešto mora, da bi nešto trebalo jer bi bilo u redu. Oslobođen svakog osjećaja socijalnog, moralnog, emocionalnog te svakog vanjskog i unutarnjeg pritiska?

Što bi radio? Pod moranjem shvaćam i svjesno ili nesvjesno uzimanje uloge kojom glumeći je, pridajemo smisao vlastitom životu, za kojeg bi bez te uloge imali osjećaj besmisla. Mogu to biti i plemenite uloge pomaganja nesretnijima od sebe, bolesnicima, itd. U kontekstu uloge ispada da radimo što želimo, ali samo ispada, jer gledajući suštinu naša preuzeta uloga to želi, a mi ulogu glumimo jer moramo...

 

 

 

OPROSTI IM

 

"Oprosti im, ne znaju što čine." Niti jedan koncept Nauka nije u meni izazvao toliko otpora  niti je toliko misteriozan kao ovaj. Zaista je teško shvatljiv, a još teže prihvatljiv.
Iz navedenog se zaključuje da onaj tko čini loše, ne bi to mogao činiti niti u kojem slučaju osim ako je u potpunom neznanju o karakteru onoga što čini. Dakle, nema namjere. Znanje nas, po tome, spašava od zla, a neznanje pak amnestira.
Očito je da u tom, kao i svakom drugom nalaženju znanja (tj. saznavanju),  inteligencija ima golemu ako ne i presudnu važnost. Iz toga zaključujemo da su samo neki (obdareni njome) sposobni saznavati i činiti ispravno, dok ovi drugi nemaju taj potencijal (pa su time ili amnestirani ili pak, što bi bilo još žalosnije, bez šanse da čine ispravno ili se spase). Dakle, sve je predodređeno, predestinirano. No na tom se zaključku ne mogu i ne želim zadržati....

 

 

 

PREOSTALI

 

Je li bolji argument protiv dijagnoze kako ništa ne valja (misleći pri tome na princip funkcioniranja, više nego na kvantitetu), okarakterizirati dijagnostičara mrziteljem ili mu naoko blagonaklono savjetovati kako ne bi trebao biti negativan?

Mislim, kakav bi položaj na Titaniku imao onaj koji bi od početka plovidbe pokušavao ukazati da smjer nije dobar, da je delegirana kriva posada, da kapetan nema kapaciteta da upravlja ribarskom barkom, a kamoli brodom s 2500 putnika? Sigurno ne baš poželjan.

No mijenja li tu činjenicu i neizbježan kraj ušutkavanje, stigmatizacija, ignoriranje pa u krajnjem slučaju i eliminiranje na ovaj ili onaj način? Glavni cilj kapetana i posade nije uspješno preploviti Atlantik i stići na željenu destinaciju (za što su putnici platili kartu), već opstati na poziciji na kojoj jesu, te uložiti zajedničke napore da kamufliraju neznanje i svoju bolesnu ambiciju.....

 

 

 

II. dio - KNJIGA PJESAMA

Izbor stihova

 

- segmenti -

 

 

 

III. dio - KRATKE MISLI

Izbor nekih misli

 

- segmenti -

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

ZAPISI (BLOG)

 

 

O NAGRADI, MIŠI I ..."BALKANCIMA"

 

..to su pjesme koje narod odbacuje, nikad ih samoinicijativno ne pjeva, ne zna niti tekst. To su pjesme na koje se izvodi bolja polovica (najčešće na njenu inicijativu), najviše da svi vide koliko smo urbani. I ova nagrada će pripomoći tome da osjetimo pritisak da se moramo pohvaliti da slušamo tog čovjeka/ženu.
Vozili smo 200 km u jednom smjeru za osjećaj pripadnosti višoj klasi. Kupovali smo samo brendirano. Dizali smo kredite i otplaćivali 20 godina auto koji je nakon 8 godina bezvrijedan. Sve za taj osjećaj. Mi smo mali i na rubu beznačajnosti. Imamo samo jednu šansu... da se prikazujemo veliki.
A kako?
Tako što ćemo imitirati one koje mi vidimo velikima. Dodvorit ćemo se njima. Tako ćemo se zaštititi.
Nagrada ide onom tko je najvjerodostojnije izimitirao naše gospodare.
Nagradu su uspostavili glumci.

U drugoj polovici prošlog stoljeća, ovdje se odolijevalo zapadu. Zapad, sa svojim brendovima, kapitalizmom, napose načinom razmišljanja, nije mogao probiti granice bivše države. Ne onoliko koliko je htio. Pošto je i sistem te države bio daleko od savršenog, narod je nezadovoljstvo iskazivao tako što je počeo konzumirati zapadnu kulturu (posebno glazbu), znajući da će na taj način zadati udarac vlasti, za koju bi dolazak zapadnog načina razmišljanja značio njezin kraj (osim ako presvuče odijela).
Tako je narod, između ostalog, pružao otpor.
50-tak godina kasnije, vlast se stravičnim beskičmenjaštvom dodvorava zapadu, izdajući i prodajući sve što može te potvrđujuću proročanstvo da niti jedan vladar neće za Hrvatsku biti pogubniji od Hrvata. Narod se sada, da bi iskazao nezadovoljstvo i inat, okreće istoku i bez ikakvih kriterija (pošto je i nezadovoljstvo skoro beskonačno) obgrljuje inu (ne)kulturu. Dobar dio uzroka leži i u činjenici pomanjkanja identiteta pa samim tim i nemogućnosti da se asimiliraju novopridošli članovi društva. Upravo obrnuto, mi bivamo asimilirani.... -

 

 

 

DOSLJEDNOST

 

Nakon godinu i nešto više dana, opet sam sinoć imao priliku iskusiti jedinstven osjećaj zadovoljstva duše kojeg može izazvati samo par stvari. Bio sam u društvu prijatelja koji, na sreću, imaju razvijen smisao za ukus i moć uočavanja bitnog pa je doživljaj bio tim bolji. Nisam mislio da ću ikada pisati ovako nešto, ali osjećam neodoljivu potrebu i ispada, suprotno mom početnom uvjerenju, da je postojanje ovakve rubrike na sajtu ipak smisleno.

Nisam fasciniran samo neupitnom virtuoznošću i znanjem, nisam čak ni fasciniran samo duhovnom dimenzijom koja njihovu tehniku čini smislenom i uzvišenom (iako sam time najviše bio prvi put), sinoć sam s čuđenjem gledao kako pozornica i dvorana mijenjaju naličje, a ljudi oko mene izraz lica....

-

 

 

 

MANIFEST POTPIRAČU NEGATIVNOG MNIJENJA

 

Unatoč svoj silini nastojanja, niti režanjem, niti lajanjem, niti negiranjem, niti ignoriranjem, niti lukom i strijelom ne možeš umanjiti talent, karizmu, genij. Dar. Ipak, ishodišna točka tvojih podlosti nije zavist niti bilo koji oblik mržnje, oni su samo posljedica. Uzrok vuče porijeklo od samog početka, jer tako se vrlo vjerovatno osjećao davni čovjek Homo erectus prvi put stajavši pred vatrom, ali još i više pred onim tko ju je otkrio. Dakle strah. Toliko dubok strah, da nikakve prijateljske namjere niti čini, nikakav način ne može dovesti do okopnjenja sumnje u tebi. Štoviše, zbog vlastite iskvarenosti, samo će je pojačavati. Ono što ti u toj palanačkoj začahurenosti ostaje, zaista jest nalaziti opet i iznova beskonačna opravdanja za sebe, ali i olakotne okolnosti za drugog, kao jedino moguće objašnjenje razlike koju tako i na taj način, a opet zbog vlastite iskvarenosti, vidiš samo ti. Radosna vijest jest da ništa od toga ne može i neće umanjiti genija i miljenika, kolika god nastojanja vijekovima bila, od istih i na isti način. Možeš svojim otrovom pripomoći njegovom samouništenju, ali ga nećeš umanjiti.

Ima Boga i ništa neće ostati skriveno. Ništa od toga što pripisuješ, otpisuješ, dodaješ, oduzimaš. Niti jedna laž, pa čak niti namjera i misao. A radosna vijest za tebe je da ima nade. Još stigneš izučiti vještinu pa je moći i prepoznati u drugome. Još stigneš pročitati što je više moguće knjiga velikana duha i misli, ljudske povijesti te uzdići duh do sada nepoznatih visina i doći do razine gdje je moguć istinski međuljudski odnos. Doći do tamo gdje ti riječ Bog neće zvučati ovako kao sad, već veličanstveno i bjelodano. Još nije kasno za obraćenje i put prosvjetljenja, izlaska iz tame, straha, besmisla...ropstva. Iako ima nekog blagoslova u neznanju, a još i više u ne znati koliko ne znam, nije trajno. Iako ima nekog blagoslova u zakržljalosti duha koja omogućava pripadanje plemenu, to je polusvjestan odabir i nije dostignuće. Istinsko i trajno je u prethodno navedenom. Ja vjerujem u tebe, iako ti ne vjeruješ. I nastojat ću usprkos zloći. Za dobro tebe, na dobro moje i tvoje djece, zato jer je svaki čovjek i njegov spas težnja Božja te na kraju na dobro vlastite duše. dP`14

 

 

 

NAZADOVANJE

 

Za učiniti razdor treba inteligencija ponešto veća od prosjeka onih koje se zavađa, uvid u njihove ionako očite želje i strahove te u velikoj mjeri iskvarenost. Za zaista ujediniti treba moći doprijeti do najiskonskijeg, ali najvišeg, zajedničkog svima. Do dubina srca.

Rijetki to uspijevaju i najčešće ne umiru prirodnom smrću. Kako reče veliki filozof Francis Bacon: “Malo filozofije vodi nas u ateizam, ali duboka filozofija dovodi čovjeka ponovno do religije”.

Um prevodi vanjska stanja u sreću i nesreću. Razvojem, imamo mogućnost više da udovoljavamo čulima. To zovemo napretkom. Napredak koji vodi raskalašenosti i duhovnoj zakržljalosti, nažalost  je ipak nazadovanje.

dP `16